top of page

Pels-orgel

Dit orgel vervangt het ondertussen verkochte liturgieorgel van Bruggeman dat er tijdelijk kwam toen het van Eynde-orgel in restrauratie ging. De aankoop werd gefinancierd door de kerkfabriek, de gemeente Oostkamp en talrijke (lokale) sponsors, alsook met de verkoop van het Bruggeman-orgel.

 

Dit Pels-orgel is afkomstig uit Sas-van-Gent (NL), waar het geen nut meer had omdat de kerk er werd ontwijd.

Het orgel kreeg in de Oostkampse Sint-Pieterskerk een ware ereplaats helemaal vooraan, net vóór het voormalig pre-consiliair hoofdaltaar en mooi tegenover het historische van Eynde dat achteraan op het doksaal staat.

Nu we in Oostkamp St Pieters over twee uitstekende (concert)orgels beschikken, kiezen sommige concerterende organisten ervoor om een gemengd programma te brengen: van renaissance, vroeg— en hoogbarok, over romantiek, tot het volledige hedendaags repertoire.

 

De stemming van het Pels-orgel is gelijkzwevend met 440Hz pitch en het orgel klinkt dus een halve toon hoger van het van Eynde-orgel.

 

De praktijk leerde ons dat Frans symfonisch orgelrepertoire van Widor, Vierne, Dupré, Duruflé tot Poulenc schitterend klinken op deze Pels!

MANUALEN

Manuaal I voor "Groot orgel" en manuaal II voor "Zwelwerk", elk met een door Scrabl uitgebreid klavier C - c'''' (met oktaafrepetitie voor de vijf hoogste toetsen, vanaf g#''' dus), onafhankelijk pedaal uiteraard, met bedieningen van zwelkast en general-crescendo.

Een Setzer registratie-geheugenbank is voorzien. Deze kan met de handen of met de voeten bediend worden.

De zijwanden van de orgelkast dienden opnieuw gefabriceerd te worden want het orgel stond in Sas Van Gent tussen twee muren opgesteld. De firma Skrabl heeft hier prachtig werk verricht.

DISPOSITIE

Manual1.jpg
Manual2.jpg
bottom of page