top of page

Pels-orgel

Dit PELS-orgel, dat het ondertussen verkochte liturgieorgel van Bruggeman (dat er "tijdelijk" kwam toen het van Eynde orgel in restauratie ging) vervangt, werd aangekocht met de steun van de kerkfabriek, de gemeente Oostkamp en talrijke (lokale) sponsors, alsook met de verkoop van de Bruggeman.

 

Dit Pels-orgel werd uit Sas Van Gent (NL) overgebracht waar de kerk werd ontwijd, en het orgel geen nut meer had.

Het orgel kreeg in de Oostkampse St Pieterskerk een ware ereplaats helemaal vooraan, net voor het voormalig pre-consiliair hoofdaltaar en mooi "opposite" het historische van Eynde dat achteraan op het doksaal staat.

Nu blijkt dat we in Oostkamp St Pieters over twee uitstekende (concert)orgels beschikken, kiezen sommige concerterende organisten ervoor om een gemengd programma te brengen:
barok EN het volledige repertoire tot hedendaags.

 

De stemming is gelijkzwevend met 440Hz pitch en het orgel klinkt dus een halve toon hoger van het van Eynde-orgel.

 

De praktijk leerde ons al dat Frans symfonisch orgelrepertoire van Widor, Vierne, Dupré, Duruflé tot Poulenc schitterend klinken op deze Pels!

MANUALEN

Manuaal I voor "Groot orgel" en manuaal II voor "Zwelwerk", elk met een door Scrabl uitgebreid klavier C - c'''' (met oktaafrepetitie voor de vijf hoogste toetsen, vanaf g#''' dus), onafhankelijk pedaal uiteraard, met bedieningen zwelkast en general-crescendo.

Tevens is een registratie-geheugenbank ingebouwd die of met de handen of met de voeten bediend kan worden.

Beide zijwanden van de orgelkast dienden opnieuw gefabriceerd te worden want het orgel stond in Sas Van Gent tussen twee muren opgesteld. De firma Skrabl heeft hier prachtig werk verricht.

DISPOSITIE

Manual1.jpg
Manual2.jpg
bottom of page