top of page

Jan Huylebroeck.

Bio

Jan Huylebroeck (Oostende, 1956) studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent waar hij zes einddiploma’s behaalde. Hij koos er bewust voor zowel pianist als percussionist te worden met als doel podiumwerk (zowel als pianobegeleider maar zeker ook als orkestmusicus) met muziekonderwijs te combineren.

JanFoto2020CropZW-W.jpg

Pianist

Hij startte reeds in 1976 als pianoleraar maar gaf de carrière spoedig een andere wending door zich te specialiseren tot fulltime pianobegeleider.

Hij beoefende dit ambt voornamelijk aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge, waar hij ook het klavecimbel en het orgel als begeleidingsinstrument gebruikte, en waar hij in 2016 na een volledige loopbaan met pensioen ging.

 

De activiteiten als pianist stopten hier niet. Jan Huylebroeck is momenteel een veelgevraagd pianist bij diverse koren en solisten, zowel als repetent als voor concertuitvoeringen. Zo ging hij eveneens het engagement aan om samen met Jeroen Billiet zijn grootschalig muziekproject “Brave Belgians” muzikaal en logistiek bij te staan.

Op Youtube hoef je mijn naam maar in te tikken, of kijk eens in het menu 'Media'.

Paukenist en andere instrumenten

De carrière als percussionist ging vanaf 1975 onmiddellijk richting het orkestpaukenspel, om na tien jaar de stap te zetten naar de historische uitvoeringspraktijk ervan.  Diverse orkesten "historische uitvoeringspraktijk" engageerden Jan Huylebroeck sinds 1985 als freelance-paukenist : in het verleden onder meer La Petite Bande en Il Fondamento en tegenwoordig Anima Eterna Brugge, B’Rock Gent  en Il Gardellino e.a. met concerten over de gehele wereld als gevolg.

 

Als zijsprongetje in de muziekcarrière bespeelt Jan Huylebroeck eveneens de bijzondere historische instrumenten:
Serpent en Ophicleïde.

Componist

Jan Huylebroeck schreef als componist tal van kamermuziekwerken voor zeer diverse bezettingen, meestal in opdracht, naast werken voor HaFaBra, solo-instrumenten, werken voor het muziekonderwijs, orkestraties in symfonische bezetting, alsook voor elektronische instrumenten al dan niet gemengd met akoestische instrumenten.

Meerder werken zijn op Youtube te beluisteren. Klik gerust 'Media' eens aan.

Mentor

Kennis en ervaring doorgeven is fantastisch, zeker na een loopbaan van bijna 50 jaar. Als 'oude rat in het vak' kunnen samenwerken met jonge instrumentisten of dirigenten, dat werkt prima, zeker als ze gedreven zijn, iets te vertellen hebben; weten waarmee ze bezig zijn.

Mijn mentorship mag ruim bekeken worden: van een jonge paukenist begeleiden in het verkennen van de historisch geïnformeerde muziekpraktijk, over het bijstaan van een koor, tot het coachen van amateurorkesten. Het boeit me en ik leer er graag uit.

Orgelconcertorganisator

Oostkamp, mijn thuisbasis, beschikt over twee concertorgels. Reeds dertig jaar sta ik samen met enkele medeorganisatoren in voor de jaarlijkse augustus-orgelconcerten.

Meer over deze concerten, de orgels en de 'vrienden van het orgel-oostkamp', kan u vinden op www.vriendenvanhetorgel-oostkamp.be

Orgelconcerten
Als musicus
bottom of page